Smakelijke ideetjes

fondue.jpg

Kaasfondue met Comté kaas en Witte Chardonnay Côtes du Jura.

Ingredienten :

  • 200 à 250g Comté kaas /pers.
  • 75cl Chardonnay Côtes du Jura
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel maïzena
  • Stokbrood

Bereidingstijd 10 min, kooktijd 20 min

Wrijf de fonduesteelpan met het teentje knoflook in. Snij de Comté kaas in kleine blokjes, of rasp hem en doe hem in de steelpan. Laat warm worden en leng meteen met de witte Chardonnay Côtes du Jura aan, ongeveer 2 à 3 glazen en voortdurend roeren met een houten pollepel, totdat de Comté volledig gesmolten is. Voeg naar smaak versgemalen peper toe. Verdun de maïzena met een beetje Chardonnay en schenk dit mengsel in de fondue zonder te stoppen met roeren, om het geheel te binden. Steek de fondue-réchaud op tafel aan en zet de steelpan erop. De fondue is klaar.

Snij het (oude) stokbrood in grote stukken. Elke tafelgast kan dus een stukje brood aan zijn of haar fonduepen prikken en haar in de fondue dompelen en deze even draaien om haar goed met kaas te omhullen. U kunt dezelfde wijn drinken als degene die u voor de bereiding van uw fondue heeft gebruikt maar een mooie Savagnin Côtes du Jura zal het geheel pas echt afmaken.

Aangeraden wijn :

Chardonnay Côtes du Jura en/of Savagnin Côtes du Jura

Mont d`Or met Vin Jaune uit de oven:

Ingrediënten:

  • 1 stokbrood
  • ¾ dl olijfolie
  • 10 tenen knoflook
  • 1 Mont d`Or-kaas
  • 4 eetlepels Vin Jaune
  • versgemalen peper

Bereidingswijze:

  • Maak van het stokbrood croutons. Besprenkel ze met olijfolie en laat ze in een tot 180 °C verwarmde oven kleuren
  • Pel de tenen knoflook, verwijder de groene kern en snijd ze doormidden. Wrijf de croutons in met de doorgesneden knoflook.
  • Maak met een lepel een kuiltje in het midden van de Mont d`Or en giet er de vin jaune in. Steek er wat stukjes knoflook in en bedek het gat met de uitgeschepte kaas.
  • Zet de in aluminiumfolie verpakte doos kaas ongeveer 35 minuten in een tot 150-160 °C verwarmde oven. Haal hem eruit als de kaas voldoende is gekleurd en gesmolten.
  • Maal er wat verse peper over. Eet hem samen met de croutons.

Kip met Morieljes

Ingredienten:

  • 1 mooie scharrelkip
  • 1 ui met daarin twee kruidnagels gestoken
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 bouquet-garni
  • 1/2 fles witte wijn Chardonnay Côtes du Jura
  • 10 cl Vin Jaune
  • 3/4 liter crème fraîche
  • 500 gr champignons
  • 40 gr gedroogde morieljes
  • 1 schijfje citroen
  • 1 à 2 theelepel maïzena
     

Bereidingswijze:

De kip in stukken snijden of dit door uw slager laten doen. De stukken in een braadpan doen met de ui, de knoflook, het bouquet-garni, zout en peper. De Chardonnay Côtes du Jura toevoegen en ongeveer 1 uur laten sudderen, afhankelijk van de grootte en de kwaliteit van de kip.

De morieljes 2 uur laten weken in goed heet, maar niet kokend water en goed afvegen. Het weekwater zeven en de champignons hierin 5 minuten koken. De champignons fijnsnijden en 10 minuten zachtjes laten smoren.

De crème fraîche in een braadpan doen, de morieljes met hun kookvocht en de champignons toevoegen. Op hoog vuur 20 minuten laten koken. De citroen toevoegen en eventueel op smaak brengen met zout en peper.

Vlak voor het opdienen de maïzena oplossen in een beetje Chardonnay, al roerend met een houten lepel bij de saus voegen en alles weer aan de kook brengen. Van het vuur nemen en de Vin Jaune Château-Chalon toevoegen. De uitgelekte maar nog goed hete stukken kip op een dienschaal leggen en de saus met de champignons eroverheen schenken. Opdienen met rijst.

Aangeraden wijn :

Chardonnay Côtes du Jura / Savagnin Côtes du Jura / Vin Jaune Château-Chalon.

Forel met Vin Jaune:

Ingredienten:

  • 4 forellen
  • 8 eetlepels crème fraîche
  • 8 eetlepels Vin Jaune
  • 4 klontjes boter

Bereidingswijze:

De forellen 1 à 2 uur van tevoren inwrijven met 4 eetlepels Vin Jaune en een beetje zout. De forellen in een ovenschaal leggen met op elk een klontje boter en in een matig warme oven 15 minuten laten garen.

In een pan de crème fraîche met het kookvocht van de vis en 4 eetlepels Vin Jaune op hoog vuur aan de kook brengen en indikken tot een mooie saus. Zout en peper naar smaak toevoegen.

De saus over de forel schenken.

Aangeraden wijn : Vin Jaune, te serveren tussen de 15°en 17° C, enkele uren van tevoren openen.

******** 

 Smakelijke ideetjes

Wijn uitzoeken bij gerechten, zoet en hartig, kaas met een uitgesproken smaak en zoet geurende lekkernijen...
Hier vindt u enkele ideeën om de specialiteiten van de Jura te gebruiken en gedurfde smaakcombinaties uit te proberen!

Morbier en jonge witte wijn

De jonge witte wijnen, voornamelijk gemaakt van Chardonnay, zijn heerlijk met een Morbier van 3 maanden oud. Het uitgesproken melk aroma van de een, dat aan room doet denken vormt een elegante combinatie met de boterachtige noten van de andere. De korst is zacht en voelt romig aan; de wijn is rond en dik. De romige Morbier krijgt kracht door deze jonge witte wijn die de uitwisseling zo complex maakt. Een perfecte, aangename harmonie.

Comté en krachtige witte wijn

Krachtige witte wijnen zoals chardonnay en savagnin zijn uitstekend te combineren met comté. Deze combinatie zorgt voor een explosie van aroma’s van droge vruchten (met name walnoot) en specerijen die als nasmaak een aangename harmonie geeft die in de mond smelt: de krachtige witte wijn verbetert de textuur van de comté, die op zijn beurt de wijn zachter maakt. Dit is geen verstandshuwelijk maar een huwelijk uit liefde!

Neem voor het proeven van een oude comté een Vin Jaune, (100% savagnin), die geduldig 6 lange jaren gewacht heeft op gedronken te worden. Zij overtreffen zichzelf en zorgen voor een explosie van aroma’s en een krachtige smaak.

Mont d`Or en rode Jurawijnen

De rode wijnen passen prachtig bij de Mont d`Or. Het vleugje spar geeft de kaas een bijzonder aroma die uitstekend past bij deze wijnen, vooral wanneer deze een enigszins houtachtige smaak hebben. De romige kaas wordt opgevrolijkt door de eerlijke wijn. Samen met een stuk boerenbrood zijn zij heerlijk aan het einde van de maaltijd, zonder fratsen en heel eenvoudig.

Blauwe kaas uit de Haut Jura en strowijn

Beide producten hebben niets gemeen, uiteraard! Maar bij sommige huwelijken is de complementariteit van het paar de sleutel tot het geluk. Hier is de één bitter en zout en de ander zuur en zoet. En daarom houden zij van elkaar. Een andere manier om deze originele kaas en deze niet minder originele wijn te ontdekken. Twee extra bijzonderheden om van de Jura te houden.

Munster en Macvin uit de Jura

De M&M uit de Jura, heeft u daar wel eens van gehoord? Het betreft een krachtige strijd die de liefhebber kan verrassen. Twee krachten uit de natuur van de Franche-Comté staan hier tegenover elkaar! En toch vullen de Macvin en Munster elkaar prachtig aan: de marc betovert de kaas, het fruitige aspect van de één zwakt de krachtige rijping van de ander wat af: de kaas vindt hier een waardige tegenstander. Een ontmoeting die als scheidsrechter wel enkele herfstvruchten kan gebruiken: appel en druif zijn hiervoor uiterst geschikt.

Snoekbaars en Pinot Noir

De snoekbaars, een vis met stevig vlees, kan uitstekend gecombineerd worden met Pinot Noir uit de Jura. Met zijn zijdezachte tannine en de smaak van rode vruchten. Het stevige vlees van de snoekbaars vindt zijn tegenhanger in de wijn en deze synergie geeft beide producten meer volume.

Comté en honing

De combinatie van Comté en acaciahoning zal uw smaakpapillen zeker strelen. Sommige aroma’s passen gewoon bij elkaar. Zo vormt een jonge comté, met de smaak van droge abrikozen, verse hazelnoten en melk en het boeket van brood en geroosterde amandelen en een licht gezouten smaak een perfecte harmonie met honing.

Morteau worst en rode AOC wijn uit de Jura, variëteit Poulsard

De Poulsard, afkomstig uit de Jura, geeft een fruitige, kruidige wijn. Het is de metgezel van de maaltijd, van het voorgerecht tot het dessert: de wijn is heerlijk bij gevogelte, vlees- en groentepatés, geroosterd vlees en kruidige gerechten. Hij is verder de ideale bondgenoot van vleeswaren en gerookt vlees uit de Haut-Doubs. De Poulsard met zijn aroma van zure kersen en bosvruchten smaakt heerlijk bij de gerookte Morteau worst. De combinatie verfrist de mond en heeft voldoende karakter, de kruidige noten zorgen voor een goed evenwicht. Een eenvoudige combinatie, maar altijd trouw, voor uw dagelijkse plezier.

Comté en Vin Jaune (AOC uit de Jura)

De vin jaune is de koning der wijnen. De uitsluitend van savagnin druiven gemaakte wijn rijpt 6 jaar in het vat. De Vin Jaune is heerlijk bij romige gerechten, paddenstoelen en schaaldieren, maar ook als aperitief of bij een plateau met streekkazen. De wijn is heerlijk met een oude comté die 18 maanden gerijpt is. De harmonie tussen deze 2 producten is zodanig, dat deze combinatie geleidelijk aan een ware aromasymfonie wordt. Dit vuurwerk in de mond smaakt naar droge vruchten, walnoten en kerrie en deze heerlijkheid blijft nog lang nagalmen!

Ontbijtkoek en strowijn (AOC uit de Jura)

De mooiste druiventrossen van Chardonnay, Savagnin en Poulsard zijn aan het begin van de wijnoogst geplukt en vervolgens gedroogd in goed geventileerde ruimtes. De strowijn kan zo gedronken worden, maar ook aan het einde van de maaltijd of met een foie gras, een met droge vruchten gevulde duif of een dessert met chocolade. De van nature zachte smaak van gekonfijte exotische vruchten, honing en pruim past uitstekend bij een heerlijk plakje ontbijtkoek. Hartje winter vormt de smeuïge textuur van de twee lekkernijen een heerlijke combinatie waar iedereen die over een kerstmarkt flaneert, voor valt ...

Forel en Chardonnay

Deze vis smaakt heerlijk met een Chardonnay uit de Jura. De elegante wijn past prachtig bij de fijne smaak van deze vis. De enigszins vette kant van de forel wordt geneutraliseerd door de zure smaak van de wijn, tot groot genoegen van uw smaakpapillen!

Snoekbaars- en forelfilet met een witte AOC wijn uit de Jura, variëteit Savagnin

De Savagnin is een veeleisende variëteit die van een grijze mergel houdt... hij hoort dan ook echt thuis in de Jura. Het rijpen duurt bij deze druif wat langer, daardoor wordt hij later dan de andere variëteiten geplukt. Hij geeft een krachtige, zeer expressieve witte wijn die lang bewaard kan worden en een zeer karakteristieke notensmaak heeft. De elegante Savagnin weet de snoekbaars en forel te temmen, zelfs de meest wilde exemplaren. 

Interesse in andere recepten? Stuur een email naar info@jurawijnen.nl met uw n.a.w.-gegevens, we sturen u graag het digitale receptenboekje kosteloos toe. 

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.
© 2010 - 2018 Jurawijnen.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel